Μαθαίνω

 ΜΑΘΗΜΑ  5

Μπαίνουμε στη δεύτερη φάση του προγράμματος. Σε αυτό το στάδιο θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Θα ασχοληθούμε με τα παρακάτω ερωτήματα: 

1.Πως κατασκευάζω ένα θερμοκήπιο με απλά υλικά;

2.Ποια  η  επίδραση  του  θερμοκηπίου  στη  θερμοκρασία  μέσα  στο  θερμοκήπιο;

3.Πως δημιουργείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Γη;

4.Ποια αέρια προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

5.Τι σημαίνει παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη;

6.Ποιες οι συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη;

7.Τι επιστημονικές διαδικασίες κάνει ένας επιστήμονας;

8.Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι κάτι «καλό» ή «κακό» για τον πλανήτη και για τον άνθρωπο;

9.Υπάρχει φαινόμενο θερμοκηπίου σε άλλους πλανήτες;

Σε αυτό το σημείο θα αναλύσουμε τον Κύκλο του Άνθρακα



ΜΑΘΗΜΑ 6

Στο πρώτο μάθημα της δεύτερης φάσης θα εξηγήσουμε πως λειτουργεί ένα θερμοκήπιο γεωργικών καλλιεργειών. 

Πως κατασκευάζω ένα θερμοκήπιο Πως κατασκευάζω ένα θερμοκήπιο

Ποια  η  επίδραση  του  θερμοκηπίου  στη  θερμοκρασία 


ΜΑΘΗΜΑ 7



Πείραμα προσομοίωσης : phet.colorado

Η ηλιακή ενέργεια περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα  θερμαίνοντας την. Τα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, δρουν σαν μια κουβέρτα, παγιδεύοντας θερμότητα κοντά στην επιφάνεια της γης, αυξάνοντας τη θερμοκρασία. 

Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία που θερμαίνει τον πλανήτη.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες όμως αυξάνουν την ποσότητα των αερίων θερμοκηπίου και παγιδεύουν περισσότερη θερμότητα. Η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και τα αέρια του θερμοκηπίου παραμένουν στην ατμόσφαιρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλο που τα φυτά και οι ωκεανοί απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, το σύνολο αυτού του άνθρακα που απελευθερώνουν οι άνθρωποι έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι διαχειρίσιμο με φυσικά μέσα.

ΜΑΘΗΜΑ 8

Τα αίτια

Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου από τη NASA: climatekids.nasa.gov

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Ποιοτική και ποσοτική συνεισφορά στο φαινόμενο

Έχουμε ασχοληθεί, κατά διαστήματα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ως προς τον μηχανισμό δημιουργίας του, την αύξηση της θερμοκαραασίας του πλανήτη εξ αιτίας του τις επιπτώσεις του στην βιόσφαιρα κ.τ.λ. Για να μπορέσουμε όμως κατά το δυνατό να αντιμετωπίσουμε ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως αυτό πρέπει να έχουμε μια γενική θεώρηση των αιτίων που το προκαλούν.

Ως αίτια του «φαινομένου του θερμοκηπίου» μπορούν να θεωρηθούν όλες εκείνες οι γεωλογικές, φυσικοχημικές, βιολογικές και « πολιτισμικές» δραστηριότητες, που προκαλεί ο άνθρωπος στην φύση, ώστε να αποκλείσουμε από την αρχή της θεωρία της Αμερικάνικης σχολής, ότι οφείλεται σε περιοδικές μεταβολές φυσικών φαινομένων.

Οι δραστηριότητες αυτές προκαλούν εκπομπές των λεγομένων « αερίων του θερμοκηπίου» (από καύσεις ακίνητων και κινητών πηγών), είτε αντιστρατεύονται την «αφομοιωτική ικανότητα» του περιβάλλοντος που θα μπορούσε να μειώσει την παρουσία τους στην ατμόσφαιρα. (π.χ. απορρόφηση τόνων διοξειδίου του άνθρακα από τα δένδρα, τα οποία υπρεκμεταλλευόμαστε).

Σχετικά με τις πηγές εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, εκτιμάται ότι μόνο κατά το 1998, περίπου 5, 66 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα εισήλθαν στην ατμόσφαιρα από καύση ορυκτών καυσίμων ( κυρίως : πετρελαίου, ορυκτού άνθρακα, λιγνίτη ) –περισσότερο δηλαδή από 1 τόνο ανά κάτοικο Γης – ενώ άλλα 1,6 περίπου δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα προέκυψαν από την αποδάσωση και τις πυρκαγιές κυρίως των τροπικών δασών στη Νότια Ασία και την Κεντρική Αφρική. Η ευθύνη για τις καύσεις ανήκει κατά 45 % στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της Δύσης, κατά 27 % στις χώρες με καθεστώτα κεντρικού σχεδιασμού και κατά 28% στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αν βεβαίως ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός των χωρών αυτών, τότε διαπιστώνεται ότι τη μερίδα του λέοντος την έχουν οι δυτικές χώρες με 2-5 τόνους κατά κεφαλήν ετησίως, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη η κατανάλωση αυτή πέφτει στο μισό περίπου της Δυτικής. Παράλληλα, στον Τρίτο κόσμο η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση καύσιμου κυμαίνεται από 0,1 τόνο για την Αφρική και την Ινδία μέχρι 0,4 –0,5 τόνους για την Βραζιλία και την Κίνα.

Σχετικά τώρα με τις προοπτικές μεταβολής αυτών των μεγεθών, διαγράφεται μια σταθερή τάση αύξησης της κατανάλωσης του καυσίμου κατά 3% το χρόνο, πράγμα που σημαίνει διπλασιασμό της στα επόμενα 20 χρόνια. Είναι φανερό ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άμεσα καταστρεπτικό για την παγκόσμια θέρμανση. Η χωρική κατανομή των αυξήσεων δείχνει μια λίγο πολύ σταθεροποιημένη κατανάλωση με ελαφρά πτωτικές τάσεις στο δυτικό κόσμο, η οποία εν πολλοίς οφείλεται σε μια αύξηση κατά 25% περίπου ,αύξηση σ’ όλα αυτά τα χρόνια της « ενεργειακής αποδοτικότητας» των κοινωνιών του, καθώς και σε μια ελαφρά αύξηση στην Ανατολική Ευρώπη. Εκεί όμως όπου τα πράγματα είναι δραματικά είναι στον Τρίτο Κόσμο, όπου παρατηρούνται ρυθμοί αύξησης της κατανάλωσης άνω του 4% το χρόνο, με αποτέλεσμα στη δεκαετία 1978-1988 να αυξηθεί η κατανάλωση καυσίμου κατά 50% ή κατά 1 δισεκατομμύριο τόνους άνθρακα.. Είναι φανερό ότι αν συνεχισθεί ο ρυθμός αυτός, τότε θα προκύψει ένας διπλασιασμός της παγκόσμιας κατανάλωσης καυσίμου στα επόμενα 35 χρόνια, προερχόμενος αποκλειστικά από τον Τρίτο Κόσμο. Δεδομένου δε ότι το ενεργειακό χάσμα που τον χωρίζει από τους αναπτυγμένους είναι της τάξης του 1: 10, φαίνεται ως απόλυτα φυσικός και δικαιολογημένος ένας τέτοιος διπλασιασμός.

Οι χρήσεις για τις οποίες προορίζεται προς το παρόν οι παραπάνω αναφερόμενες καύσεις είναι οι ακόλουθες:
α) Παραγωγή ηλεκτρισμού: καταναλίσκει το 54 % περίπου του συνολικού καυσίμου και το σύνολο σχεδόν του ορυκτού άνθρακα.
β) Κίνηση – οχήματα: 400 εκατομμύρια αυτοκίνητα καταναλίσκουν 550 εκατομμύρια τόνους το χρόνο, δηλαδή το 10% των συνολικών καυσίμων.
γ) Βιομηχανία: καταναλίσκει περίπου το 24 % του καυσίμου, κυρίως για την εξυπηρέτηση θερμικών διαδικασιών.
δ) Θέρμανση: εκτιμάται ότι καταναλίσκει το 12 % του καυσίμου και αφορά κυρίως τις χώρες του Βορρά.

 


ΜΑΘΗΜΑ 9

wikipedia

Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε με τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι τα αέρια που απορροφούν και εκπέμπουν ενέργεια ακτινοβολίας μέσα στο εύρος της υπέρυθρης ακτινοβολίας, προκαλώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα κύρια αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της γης είναι ο υδρατμός (H2O), το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4), το οξείδιο του αζώτου (N2O), και το όζον (O3). Χωρίς τα αέρια του θερμοκηπίου, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης θα ήταν περίπου -18 Κελσίου, αντί του σημερινού μέσου όρου που είναι οι 15 βαθμοί Κελσίου. Οι ατμόσφαιρες της Αφροδίτη, του Άρη και του Τιτάνα περιέχουν επίσης αέρια θερμοκηπίου.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες από την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης (γύρω στο 1750) έχουν παραγάγει μια αύξηση 45% στην Ατμοσφαιρική συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, από 280 μέρη ανά εκατομμύριο το 1750 στα 415 μέρη ανά εκατομμύριο το 2019. Αυτή είναι η υψηλότερη συγκέντρωση αερίου του άνθρακα εδώ και πάνω από 3 εκατομμύρια χρόνια. Η αύξηση αυτή σημειώθηκε παρά την πρόσληψη περισσότερων από τις μισές εκπομπές από διάφορες φυσικές "δεξαμενές" που εμπλέκονται στο κύκλο του άνθρακα.Με βάση τους τρέχοντες ρυθμούς εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, οι θερμοκρασίες μπορεί να αυξηθούν κατά 2 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα το 2036, που είναι το όριο που έχει θέσει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την αλλαγή του κλίματος ως το ανώτατο όριο για την αποφυγή "επικίνδυνων" επιπέδων, μέχρι το 2036. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται από καύση ορυκτών καυσίμων, κυρίως άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, με πρόσθετες συνεισφορές που προέρχονται από την αποψίλωση των δασών και άλλες αλλαγές στη χρήση της γης

Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά χώρα και τομέα


Τα  αέρια  που  εμποδίζουν  τη  διαφυγή  της  ηλιακής  ενέργειας  εκτός  γήινης ατμόσφαιρας είναι:  ..............Με  την  πάροδο  του  χρόνου  η  συγκέντρωση  των  παραπάνω αερίων .................Η θερμοκρασία της γήινης ατμόσφαιρας..................συναρτήσει του χρόνου.

Συμπλήρωσε τα κενά στον σύνδεσμο :εργασία 1


ΜΑΘΗΜΑ 10 

Συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου

Συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν:

Καύσωνες. Ο καύσωνας είναι ο πολύ ζεστός καιρός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθώς η Γη θερμαίνεται, όλο και περισσότερες περιοχές θα κινδυνεύουν από θερμότερα και συχνότερα ακραία κύματα καύσωνα. Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ακραίας θερμοκρασίας.

Καταιγίδες. Οι έντονες βροχοπτώσεις συμβαίνουν όλο και πιο συχνά σε περισσότερα μέρη του κόσμου. Εκτός από τις πλημμύρες, οι βροχοπτώσεις αυξάνουν επίσης και τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Όταν οι βροχοπτώσεις συμβαίνουν πάνω από ένα όριο, το έδαφος μουσκεύει σε τέτοιο βαθμό που οι πλαγιές μπορούν να χάσουν τη σταθερότητά τους, προκαλώντας κατολίσθηση.

Αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΝΑΣΑ για την κλιματική αλλαγή, ο ρυθμός αύξησης της στάθμης της θάλασσας έχει αυξηθεί από περίπου 2,5 χιλιοστά ετησίως τη δεκαετία του 1990 σε 3,4 χιλιοστά το χρόνο σήμερα. Δεδομένου ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού πληθυσμού της γης ζει σε παραθαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, η συνεχόμενη αύξηση της στάθμης της θάλασσας είναι ανησυχητική.

Απειλή για τα ζώα. Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, πολλά φυτά και ζώα μεταναστεύουν σε υψηλότερα υψόμετρα ή μακριά από τον ισημερινό. Ορισμένα ζώα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετακίνησης και προσαρμογής σε νέες περιοχές.

Οξίνιση του ωκεανού. Το αυξανόμενο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα απορροφάται από τους ωκεανούς, καθιστώντας τους πιο όξινους. Η οξίνιση των ωκεανών αλλάζει την ισορροπία του pH τους και αυτό κάνει δύσκολη την επιβίωση κοραλλιών και μικροοργανισμών που σχηματίζουν τα διάφορα κοχύλια. Η μείωση τέτοιων οργανισμών μπορεί να αναστατώσει ολόκληρα τμήματα του υδάτινου οικοσυστήματος.

Πυρκαγιές. Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των μεγάλων πυρκαγιών και η διάρκεια της εποχής πυρκαγιών αυξάνεται. Οι πυρκαγιές αυτές είναι συχνά τόσο ανεξέλεγκτες που μπορούν να καταστρέψουν από δάση μέχρι κατοικημένες περιοχές.

Ξηρασία. Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου αυξάνει  τον κίνδυνο ξηρασίας σε πολλές περιοχές. Υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν και μεγαλύτερη εξάτμιση του νερού, μειώνοντας  το συνολικό απόθεμά τους.

 

 Η ηλιακή ενέργεια εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης. Ανακλάται στην επιφάνεια της Γης. Ένα μέρος αυτής... εκτός. Κάποιο άλλο μέρος αυτής (υπεριώδες UV) μετά την ανάκλαση τους στη Γη στη γήινη ατμόσφαιρα Η θερμοκρασία της Γης... Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται φαινόμενο του..

Συμπλήρωσε τα κενά στον σύνδεσμο : εργασία 2

ΜΑΘΗΜΑ 11


NASA Κλιματική Αλλαγή

Περιγραφή βίντεο

Μια σημαντική αλλαγή στην περιοχή της Αρκτικής τα τελευταία χρόνια ήταν η ταχεία μείωση του πολυετούς θαλάσσιου πάγου. Ο πολυετής θαλάσσιος πάγος, γνωστός και ως πάγος πολλών ετών, είναι το τμήμα του θαλάσσιου πάγου που επιβιώνει κατά την καλοκαιρινή περίοδο τήξης. Ο πολυετής πάγος μπορεί να έχει διάρκεια ζωής εννέα ετών ή περισσότερο και αντιπροσωπεύει το παχύτερο συστατικό του θαλάσσιου πάγου. Το πάχος του πολυετούς πάγου μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα. Αντίθετα, ο πάγος του πρώτου έτους που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια ενός μόνο χειμώνα έχει γενικά το πολύ 2 μέτρα πάχος. Παρακάτω είναι μια κινούμενη εικόνα της εβδομαδιαίας εποχής των παγετώνων στη θάλασσα μεταξύ 1984 και 2016. Η κινούμενη εικόνα δείχνει την εποχιακή μεταβλητότητα του πάγου, που αναπτύσσεται τον χειμώνα της Αρκτικής και λιώνει το καλοκαίρι. Επιπλέον, αυτό δείχνει επίσης τις αλλαγές από έτος σε έτος, απεικονίζοντας την ηλικία του θαλάσσιου πάγου με διαφορετικά χρώματα. Ο νεότερος θαλάσσιος πάγος, ή ο πάγος του πρώτου έτους, εμφανίζεται σε σκούρα μπλε απόχρωση, ενώ ο πάγος που είναι τουλάχιστον τεσσάρων ετών φαίνεται λευκός. Μια χρωματική κλίμακα προσδιορίζει την ηλικία των ενδιάμεσων ετών. Ένα γράφημα στην κάτω δεξιά γωνία ποσοτικοποιεί την αλλαγή με την πάροδο του χρόνου, δείχνοντας την περιοχή σε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα που καλύπτονται από κάθε ηλικιακή κατηγορία πολυετούς θαλάσσιου πάγου. Αυτό το γράφημα περιλαμβάνει επίσης μια γραμμή μνήμης — την πράσινη γραμμή που αντιπροσωπεύει την τρέχουσα μέγιστη τιμή που φαίνεται μέχρι τώρα στην κινούμενη εικόνα για τη συγκεκριμένη εβδομάδα που εμφανίζεται. Για παράδειγμα, όταν εμφανίζεται η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η γραμμή μνήμης θα εμφανίζει τη μέγιστη τιμή που εμφανίζεται για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου όλων των προηγούμενων ετών από την αρχή της κινούμενης εικόνας (1 Ιανουαρίου 1984). Κατεβάστε το κινούμενο σχέδιο: Ένα γράφημα στην κάτω δεξιά γωνία ποσοτικοποιεί την αλλαγή με την πάροδο του χρόνου, δείχνοντας την περιοχή σε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα που καλύπτονται από κάθε ηλικιακή κατηγορία πολυετούς θαλάσσιου πάγου. Αυτό το γράφημα περιλαμβάνει επίσης μια γραμμή μνήμης — την πράσινη γραμμή που αντιπροσωπεύει την τρέχουσα μέγιστη τιμή που φαίνεται μέχρι τώρα στην κινούμενη εικόνα για τη συγκεκριμένη εβδομάδα που εμφανίζεται. Για παράδειγμα, όταν εμφανίζεται η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η γραμμή μνήμης θα εμφανίζει τη μέγιστη τιμή που εμφανίζεται για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου όλων των προηγούμενων ετών από την αρχή της κινούμενης εικόνας (1 Ιανουαρίου 1984). Κατεβάστε το κινούμενο σχέδιο: Ένα γράφημα στην κάτω δεξιά γωνία ποσοτικοποιεί την αλλαγή με την πάροδο του χρόνου, δείχνοντας την περιοχή σε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα που καλύπτονται από κάθε ηλικιακή κατηγορία πολυετούς θαλάσσιου πάγου. Αυτό το γράφημα περιλαμβάνει επίσης μια γραμμή μνήμης — την πράσινη γραμμή που αντιπροσωπεύει την τρέχουσα μέγιστη τιμή που φαίνεται μέχρι τώρα στην κινούμενη εικόνα για τη συγκεκριμένη εβδομάδα που εμφανίζεται. Για παράδειγμα, όταν εμφανίζεται η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η γραμμή μνήμης θα εμφανίζει τη μέγιστη τιμή που εμφανίζεται για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου όλων των προηγούμενων ετών από την αρχή της κινούμενης εικόνας (1 Ιανουαρίου 1984). Κατεβάστε το κινούμενο σχέδιο: Για παράδειγμα, όταν εμφανίζεται η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η γραμμή μνήμης θα εμφανίζει τη μέγιστη τιμή που εμφανίζεται για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου όλων των προηγούμενων ετών από την αρχή της κινούμενης εικόνας (1 Ιανουαρίου 1984). Κατεβάστε το κινούμενο σχέδιο: Για παράδειγμα, όταν εμφανίζεται η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η γραμμή μνήμης θα εμφανίζει τη μέγιστη τιμή που εμφανίζεται για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου όλων των προηγούμενων ετών από την αρχή της κινούμενης εικόνας (1 Ιανουαρίου 1984).

ΜΑΘΗΜΑ 12

 

 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει μόνο αρνητικές συνέπειες;

Ένα μάλλον παρεξηγημένο φυσικό φαινόμενο είναι το περίφημο Φαινόμενο Θερμοκηπίου, πού τόσο έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες και μη. Το φαινόμενο είναι φυσικό και είναι τόσο παλιό όσο και ο πλανήτης μας. Και ευτυχώς πού υπάρχει! Η ζωή θα είχε εκλείψει χωρίς την ύπαρξη αυτού, αφού οι θερμοκρασίες θα ήταν εξαιρετικά χαμηλές σε παγκόσμια και ετήσια βάση (-18 βαθμοί Κελσίου, αντί των +15 πού είναι σήμερα) και επομένως απαγορευτικές για την ανάπτυξη ζωής, τουλάχιστον όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Η Αφροδίτη είναι πολύ καυτή (450 βαθμοί Κελσίου), ο Άρης είναι πολύ κρύος (-53 βαθμοί Κελσίου), η Γη είναι ότι πρέπει για να κατοικηθεί. Κι αυτό, επειδή έχει την κατάλληλη ατμόσφαιρα η οποία με το Φαινόμενο Θερμοκηπίου την καθιστά κατοικήσιμη. Ωστόσο πολλοί αναθεματίζουν το τόσο ζωτικό για τον πλανήτη μας φαινόμενο.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν υφίσταται ακόμα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως νομίζουμε ότι το γνωρίζουμε, δεν υπάρχει. Και δεν είναι ο μόνος τρόπος που προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν την αλήθεια. Αλλά λίγοι θα το ακούσουν, παρά το γεγονός ότι ήμουν ο πρώτος Καναδός Ph.D. στην κλιματολογία και έχω ένα εκτεταμένο υπόβαθρο στην κλιματολογία, ιδίως την ανασυγκρότηση των παλαιότερων κλιματικών συνθηκών και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη ιστορία και την ανθρώπινη κατάσταση. Λίγα ακούσματα, παρόλο που έχω διδακτορικό δίπλωμα (Doctor of Science) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου της Αγγλίας και ήταν καθηγητής κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Winnipeg. Για κάποιο λόγο (πράγματι για πολλούς), ο κόσμος δεν ακούει. Τι θα συμβεί αν αύριο μας είπαν ότι, τελικά, η Γη είναι επίπεδη; Θα ήταν πιθανώς το πιο σημαντικό κομμάτι ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα δημιουργούσε πολλή συζήτηση. Γιατί λοιπόν, όταν οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη για χρόνια λένε ότι οι άνθρωποι δεν είναι η αιτία που κανείς δεν ακούει; Πιστέψτε το ή όχι, η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν οφείλεται στην ανθρώπινη συμβολή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτό στην πραγματικότητα είναι η μεγαλύτερη εξαπάτηση στην ιστορία της επιστήμης. Σπαταλάμε χρόνο, ενέργεια και τρισεκατομμύρια δολάρια δημιουργώντας περιττό φόβο και επίπληξη σε ένα ζήτημα που δεν έχει επιστημονική αιτιολόγηση. Παραδείγματος χάριν, η Environment Canada αγωνίζεται να δαπανήσει 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία πενταετία που ασχολούνται με την αλλαγή του κλίματος, σχεδόν όλα είναι στην προπαγάνδα, προσπαθώντας να υπερασπιστεί μια ανυπόφορη επιστημονική θέση κλείνοντας ταυτόχρονα μετεωρολογικούς σταθμούς και παραλείποντας να εκπληρώσει τους νομοθετικούς στόχους ρύπανσης.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει μόνο αρνητικές συνέπειες;

εργασία 3

ΜΑΘΗΜΑ 13

Οι δράσεις της ΕΕ για την μείωση των εκπομπών άνθρακα